Påsk på vårt vis

Jag älskar traditioner och jag är väldigt mycket för att de firas traditionsenligt. Allra mest ser jag fram emot maten under påskfirandet. Okej, där ljög jag för mig själv. Påskägget. Fast maten kommer på delad första plats ändå. Att samlas med familj och släkt för att avnjuta påskbuffé, det är tamejfan underbart. Hemma har vi alltid firat med pompa och ståt, med fjädrar och påskris, dekorerat hus och haft påskäggsletning, äggmålning och bus-eller-godis. Inför blåkulla har vi gått all-in med snyggaste outfiten på gatan. Det är en fin tradition påsken, även fast vi inte alls firar sådär traditionsenligt som det kanske var tänkt när påsken "kom till". Här är en liten rolig definition på vad vi egenligen menar med Easter...:
 
 
Påsken här i Peru firas inte enligt ovanstående definition. Här heter påskveckan Semana Santa. I Arequipa är det inte så märkvärdigt tyvärr, det var andra bullar när jag var i Cusco för två år sedan. Då var hela staden ett enda stort påskfirande under fyra dagar. Häftigt att få ha upplevt både och. 
 
Skärtorsdagen har varit den enda dagen där det egentligen hänt något stort, de andra dagarna har det varit några små processioner och samling i kyrkan man tillhör. På torsdagen så är traditionen att besöka sju kyrkor efter klockan fem på kvällen, vissa säger fjorton.. beroende på vilken typ av tro man har, har jag förstått. Hur som helst, dessa sju kyrkor besöker man för att påminnas om vägen Jesus fördes från platsen han blev tillfångatagen på till korsfästelseplatsen. Då passerade han sju viktiga platser som betytt något under hans liv. Vi besökte tre kyrkor denna kväll, där det pågick andakt och bön. Utanför varje kyrka har man chans att delta i den sista måltiden, mat dukas upp och långbord ställs fram och alla människor äter tillsammans. Fint. Mycket kötträtter, långfredagen är köttfri, så de äter mängder på torsdagen. De dricker även olika drycker t.ex. de traditionella Ponche och Diana, en kokos-mjölk dryck och en lime-choklad dryck. Speciellt, gott, men mycket söta. 
 
 
Långfredagen är "normal", man sörjer i sin ensamhet. Jag och Maria sörjde inte, vi dog dock, shoppingdöden. Vi åkte till ett tomt shoppingcenter och shoppade, mycket.... i åtta timmar var vi där och kom hem med åtta påsar var. Lyckliga var vi. Vi gick även på bio för tolv kronor. Rätt värt! Och jag åt Skittles godis, lycka!
 
Kom hem med väldigt mycket fint, mina bästa köp här nedan:
 
 
Påskafton spenderade vi på stranden tillsammans med vår kollega Jessica och hennes son Diego, fyra år. Stranden ligger ungefär 2 1/2 timma från Arequipa. Det var strålande sol, blå himmel, 26 grader, stora imponerande vågor, iskallt men underbart vatten, sand mellan tårna, glass för fem spänn, sandslottsbygge, bus med Diego lekandes transformers med superkrafter, kittla fasoner tills ungen kiknade. Solbränd hud och glada miner i slutet av dagen. En bra sammanfattning på en grym dag. 
 
 
Idag är det söndag, vi är utmattade efter en fin helg. En väldigt bra helg. Idag ska jag plugga uppsats. Imorgon ska temat vara bestämt och just nu är jag rätt lost då det blev ändrade planer för min utgångspunkt. MEN det blir nog superbra i slutändan ska ni se. Först ska jag ut och ta vara på dagens solstrålar. PUSS, till alla svenska solstrålar där hemma.